Crosskart Junior Extrem

Maiju Niemi Speedcar Junior Extreme Crosskart auto

Crosskart on suosittu laji lähes kaikissa Pohjoismaissa. Norjassa ja Ruotsissa ajettu crosskarteilla kilpaa 80-luvulta lähtien.
Laji on noussut nopeasti varsinkin 2000-luvun aikana todella suosituksi luokaksi.
Crosskarttia ajetaan NEZ tasoa myöten (Pohjois-Euroopan mestaruus), ja myös Baltian maat ovat tulleet mukaan NEZ- sarjaan.

Crosskartin on tarkoituksena toimia ponnistuslautana nuorille kuljettajille, jotka haluavat ajaa kilpaa asfaltilla/soralla/jäällä/lumella rallityyliin.
Tämä luokka takaa nuoremmillekin kuljettajille mahdollisuuden ajaa kilpaa eri pintamateriaaleilla vauhdikkaasti, mutta turvallisesti.

Laji on periaatteessa kartingia vastaava, mutta kehittää kuljettajaa rallicross ominaisuuksiensa puolesta sora/jää/lumi- ja rallipuolelle.
Autolla voi ajaa sekä kesällä että talvella, soralla, asfaltilla, lumella ja jäällä. Auto on kaikin puolin edullinen ja helppo tapa aloittaa rallicrossin ajaminen jo nuorena.
Lisäksi sillä on useita muita käyttömahdollisuuksia. Crosskartit rantautuivat kilpaluokaksi Suomeen kaudelle 2012.

Suomessa kilpaillaan crosskarteilla talvella sprint tyyppisessä talvisarjassa ja kesäsarjassa rallicross tyyppisessä sarjassa. Myös RallyX Nordic sarja käy Suomessa.


Peat Racing Teamin nuorin kuljettaja Maiju Niemi ajaa Junior Extrem Crosskartilla kaudella 2021.
Taukoa muutaman vuoden kilpailemisesta pitänyt 14 vuotias Maiju tekee comebackin kilparadoille Junior Extrem Crosskartilla. Eikä mistä tahansa kilpailusta olekkaan kyse, sillä Maiju lähtee heti Ruotsiin asti RallyX Nordic kisoihin Höljesin legendaariselle radalle. Höljesin radalla ajetaan 13-16.5 kaksi osakilpailua, jotka tullaan lähettämään suorana ja maksutta YouTubessa.
Ruotsin kilpailujen jälkeen sarja jatkuu Suomessa Ouluzonen radalla kesäkuun alussa ja sinne Maijukin lähtee. Hän käy kuitenkin sitä ennen ajamassa Crosskart SM osakilpailun Joensuussa, sillä tarkoitus on ajaa kotimaan mestaruussarja kokonaan. Vauhdikas kesä siis tiedossa ja varmasti monia ikimuistoisia hetkiä edessä.

Maijun kilpailukalenteri kaudella 2021:

13-16.5 RallyX Nordic Höljes, Ruotsi

29.5 Crosskart SM, Joensuu

5-6.6 RallyX Nordic, Oulu

19.6. Crosskart SM, Honkajoki

11.7 Crosskart SM, Karstula

17-18.7 Crosskart SM, Oulu

(17-17.7 Crosskart NEZ, Oulu)

22.8 Crosskart SM, Vilppula

Maiju on ajanut aikaisemminkin kilpaa Crosskart autoilla. Hän aloitti harrastamisen jo 9 vuotiaana.

Maiju Niemi teki kaudella 2016 Suomalaisen Autourheilun historiaa, ollessaan Suomen ainut ja ensimmäinen tyttö Crosskart SM Sarjassa.
#kyllätyttökinvoi #peatracingteam #crosskart #maijuniemi #juniorextrem #74

Kuva kaudelta 2016